Wijnhuizen

Quinta do Casal Monteiro

Land: Portugal
Gebied: Tejo
Wijnmaker: Luís Santos

Quinta do Casal Monteiro (80 hectare groot) is al 150 jaar een écht familiebedrijf. Inmiddels wordt het bedrijf geleid door Miguel de Jesus. De bodem waarop de druivenstokken staan aangepland bestaat uit zand- en kleibodem is uitstekend geschikt voor het maken van kwaliteitswijnen van een constant hoog niveau. Quinta do Casal Monteiro ligt ten Noordoosten van Lissabon in het wijngebied Tejo. Het gebied is genoemd naar de rivier Taag (Tejo), die bij Lissabon uitmondt. De wijngaarden zijn gelegen in de alluviale zanderige klei-/leemgrond aan de oevers van de Taag, waardoor de druiven gedurende de nacht afkoelen. Hierdoor maakt de druif zuren aan zodat het aanzuren van wijnen niet nodig is bij de wijnen van Casal Monteiro niet nodig is.

Het Terroir

Geen goede wijn zonder goed terroir! De bodem bestaat uit zand en klei/leem. Ideaal voor de druivenrassen Arinto, Fernão Pires, Chardonnay, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Pinot Noir. Door de warmte overdag rijpen deze druiven optimaal. De combinatie van dit terroir en het microclimaat zorgt voor een optimale kwaliteit van de druiven; een uitstekende basis voor het maken van kwaliteitswijnen, elk jaar weer!

Snoeitechniek

Het team van Casal Monteiro investeert veel tijd in het snoeien van de druivenstokken. Van het voorzichtig snoeien van de wijngaarden in de winter en de continue snoei tijdens de rijping en oogst, worden alle mogelijke voorzorgen genomen om de druiventros zich optimaal te laten ontwikkelen.

Oogsten

Vanaf begin augustus wordt dagelijks de conditie van de diverse druivensoorten gemeten. Op het optimale moment worden de druiven geoogst. Dit gebeurt verspreid over verschillende dagen omdat niet elk plot op hetzelfde moment zijn optimum bereikt. In de veelal warme dagen tijdens de oogstperiode worden de druiven ’s nachts of in de vroege ochtend geplukt, waarna de druiven direct het proces van vinificatie ingaan, om zorgvuldig verkregen kwaliteit van de druiven optimaal te houden. Hierna vervolgt de zeer getalenteerde en beroemde wijnmaker Luis Santos zijn werk in de winery.