Wijnhuizen

Azienda Agricola Cadía

Land: Italië
Gebied: Piemonte
Wijnmaker: Bruno Giachino

Het wijnhuis Cadia is een familiebedrijf is in 1913 opgericht door Marcello Giachino. De overgrootvader van de huidige eigenaar. Bruno Giachino. In de geest van zijn grootvader en vader zetten wijnmaker Bruno Giachino en zijn vrouw Mariella het wijnhuis voort met de ambitie om topwijnen te maken. Cadía is gelegen in het beste wijngebied van Italië: Piemonte. Cadía is gevestigd in Roddi, op 5 km ten Zuidwesten van de prachtige plaats Alba, in het hart van het gebied Langhe. Het wijnhuis beslaat 122 hectare wijnstokken. De wijngaarden liggen op de zuidoostelijke bergkam, die begint vanaf de heuvel Monvigliero Verduno. Op dit deel van de wijngaard groeien de Nebbiolo druiven en in het bijzonder op de heuvel ‘Cadia’.

Het terroir

oor de noordelijke ligging van de wijngaarden en het terroir worden er prachtige loepzuivere wijnen gemaakt. De topwijnen worden geproduceerd op de fraaie groene heuvels van de streek Langhe, waar men de beste wijnen van Italië vindt. De wijngaarden van Cadía bevinden zich op een hoogte tussen 230 en 350 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat uit fijne kiezel en kalk deels liggend op een ondergrondse waterstroom waardoor de aanvoer van water zeer constant is

De Snoei

Het meeste werk bestaat uit het snoeien van de druivenstokken. Trossen die andere (betere) trossen raken worden verwijderd zodat elke tros ‘los’ hangt van andere trossen. Hierdoor wordt meeldauw voorkomen. Daarnaast wordt bijzondere aandacht besteed aan het snoeien van bladeren en takken. Per druivensoort wordt bekeken of de druif in de zon of in de schaduw moet hangen. Op deze bijzonder arbeidsintensieve wijze wordt de allerhoogste kwaliteit van de druiven bereikt. Dit vormt de basis voor het vervolg: de vinificatie. Door deze intensieve wijze van snoeien wordt bestrijding van ziekten vermeden. Daarnaast is de inzet van pesticiden totaal overbodig. Tijdens de snoei vindt continue controle op de conditie van de druiventrossen plaats.

Het oogsten wordt bij Cadia, vanzelfsprekend, ambachtelijk uitgevoerd, dus zwaar en arbeidsintensief werk. Mariella Giachino bepaalt wanneer de druiven de ideale rijpheid hebben en zorgt samen met familieleden dat de druiven op het juiste moment handmatig geoogst worden. Uitsluitend de allerbeste druiven worden voor hun topwijnen gebruikt. Het gaat hierbij om de Barolo Monvigliero en de Barbera d’Alba Superiore Palazzotto. Niet voor niets wordt de Barolo de Koning onder de wijnen genoemd!