Wijnhuizen

Chateau Tour Baladoz

Land: Frankrijk
Gebied:Saint Emillion

Dit chateau bezit een 100 jaar oude wijngaard die niet wonderwel niet aangetast is door de Phyloxera Vastratix. De stokken van deze druiven zijn niet geënt op Amerikaanse onderstokken maar het zijn nog authentieke zeer oude Franse wijnstokken. Hier groeien dan ook nog twee uiterst zeldzame druiven Sant-Macaire en Bouchalès. Het chateau en zijn wijngaarden liggen tussen Troplong Mondot en Tertre Roteboeuf. De bodems van de chateaux zijn hetzelfde, echter, de vinificatie, de druifkeuze én de kwaliteitsnormering is bij Chateau Tour Baladoz wezenlijk anders. “Le Centenaire” is een van de beste wijnen van de wereld.

Het terroir

De wijngaard (9 hectaren) is naar het zuiden gericht. De wijngaarden liggen op een hoogte van nagenoeg 90 meter. De grond bestaat uit klei en kalksteen, kenmerkend voor Franse wijn uit Bordeaux van topniveau. Nabij dit domein bevinden zich andere grote Crus onder andere Chateau Pavie, Chateau Larcis Ducasse en Chateau Bellefond Belcier. Ten oosten van deze wijngaarden bevinden zich grote Crus waaronder Chateau La Croizille, Chateau Tertre Roteboeuf en chateau Godeau. Het domein heeft op bepaalde plekken een hoogte van 90 meter hetgeen garant staat voor zon en wind waardoor de druiven snel kunnen drogen. Belangrijk om te vermelden is dat de wijngaard is aangeplant met een uitstekende selectie van wijnstokken van uitmuntende kwaliteit. 70% Van onze wijnstokken worden aangeplant op een plateau dat op 2 a 3 steengroeven rust. De combinatie met kalksteen zorgt voor een unieke mineraliteit. 30% van de wijnstokken is geplant op de helling van het dal waar een prachtige diversiteit aan territoriale verschillen is waar te nemen. De Merlot druif (70%) gedijt uitstekend op deze bodems. Daarnaast is Cabernet Franc (20%) en Cabernet Sauvignon (10%) aangeplant. De afgelopen decennia bewezen dat deze druiven zich uitstekend ontwikkelen op dit terroir.

De snoei

Al tijdens de winterperiode en tijdens de groeiperiode wordt alles in het werk gesteld om druiven van uitzonderlijke kwaliteit te krijgen: dubbel Guyotsysteem, meerdere malen ontbladeren van de stokken en ontscheuten. De druiven worden na de oogst 2 x gesorteerd in plaats van 1 x.

De Vinificatie

De wijn wordt frequent opgepompt om kleur uit de schillen te onttrekken. Dit gebeurt onder lage temperatuur zodat fruitaroma’s zich uitstekend ontwikkelen. De maceratie duurt circa 4 weken. Er wordt gezorgd voor voldoende zuurstof (door overgieten) zodat gistcellen en tannines zich goed ontwikkelen. Malolactische gisting vindt plaats in INOX cuves met temperatuurgecontroleerde omstandigheden. De wijn rust vervolgens 3 a 4 maanden waarna de wijn wordt overgeheveld in eiken vaten.