Wijnhuizen

Bodegas Saénz de Santamaría

Land: Spanje
Gebied: Rioja
Wijnmaker: José Ramon Martinez

Bodegas Saénz de Santamaría: De bodega is in 1904 opgericht door Don José Santamaría en heef een oppervlakte van 60 hectare. 29 hectaren gebruikt men om topwijnen te maken. Deze bodem bestaat vooral uit klei en kalk.

De bodega is nog steeds in handen van deze wijnfamilie. De bodega legt zich toe op de vinificatie van topwijnen. Hiertoe wordt een combinatie van moderne en klassieke technieken toegepast. De kwaliteit van de wijnen wordt in de wijngaard al bepaald. Zorgvuldige snoei, het tijdig wegsnoeien van druiventrossen die niet aan de kwaliteitseisen voldoen dragen bij aan het creëren van topwijnen.

De wijngaarden grenzen aan de Ebro. Door deze specifieke ligging dalen de nachttemperaturen zodat de druiven zuren kunnen aanmaken; een noodzakelijk element voor zuivere wijnen die in balans zijn.

Wijnmaker en vatrijping

De wijnmaker is niemand minder dan José Ramon Martinez. Per oogstjaar wordt bepaald welke wijnvaten (225 Liter) het best aansluiten op de oogst van dit jaar. Daarnaast wordt elk jaar bepaald welke branding tot het beste resultaat leidt. De vaten waarop de wijnen rijpen worden regelmatig aangevuld zodat de wijnen zich optimaal ontwikkelen. Er wordt zowel Amerikaans als Frans eiken gebruikt.