Wijnhuizen

Adega Cooperativa de Mesão Frio

Land: Spanje
Gebied: Douro
Wijnmaker: Nuno Felgar Pinto

Adega Coöperativa de Mesão Frio is opgericht in 1950 en heeft zich dankzij hun oog voor kwaliteit ontwikkeld tot een van de belangrijkste coöperaties van de Douro. Veel wijnbouwers uit de Douro zijn aangesloten bij deze Coöperatie. De leden zien toe op de oogst van druiven van een hoge kwaliteit en verkopen die vervolgens aan de coöperatie waar zij lid van zijn. Alle leden zijn mede-eigenaar en nemen gezamenlijk besluiten. Momenteel hebben circa 500 kleinere en grotere wijnboeren zich aangesloten bij deze coöperatie. Dit wijnhuis werkt al enkele jaren met veel succes met Nuño Felgar.

ACMF is begonnen met het maken van Port, maar al enkele jaren geleden zijn zij gestart met het maken van witte wijn, rosé en rode wijn.

We kennen de Douro als een van de mooiste wijngebieden van de wereld. In 1756 is er een wijnregio afgebakend waarbij bij wet is vastgelegd dat alleen binnen dit gebied Portwijn mocht worden gemaakt.

Terroir

De Douro Vallei bij het dorp Mesão Frio biedt uitstekende gronden voor de teelt van druiven. De bodem vormt de basis voor kwaliteitswijnen. De bodem voor deze Portugese wijn bestaat hier dan ook uit rots en leisteen. Deze bodem zorgt voor een unieke smaak.

Klimaat

De Douro-vallei wordt beschermd door de bergketen Marão tegen de invloed van de Atlantische wind. De winters zijn er koud en de zomers kunnen erg heet zijn. De nachten zorgen voor verkoeling zodat de Portugese wijn hier zijn benodigde zuren door verkrijgt. Een goede wijn heeft nu eenmaal fruit, zuren, suikers en ondersteunende smaken nodig om in balans te zijn.

Visie

ACMF werkt veelal met kleinere wijnboeren. Deze wijnboeren concentreren zich op te optimale groei en rijping van de druiventrossen. Dit vergt dagelijks veel aandacht. Omdat deze wijnboeren zelf geen wijn maken, kunnen zij zich focussen op de kweek van A-klasse druiven. Deze klasse levert de hoogste prijs per kilo en uiteraard de beste wijn op.

Door het strenge toezicht van de wijnboeren, door de unieke bodem van rots en leisteen en door het nauwgezette vinificatieproces kan invulling gegeven worden aan hun visie: topwijnen produceren tegen een lage prijs.