Wijnhuizen

Bodegas Navarro

Land: Spanje
Gebied: Montilla (Andalusië)

Het wijnhuis Bodegas Navarro is in 1830 opgericht door José Antonio Navarro. Tot op de dag van vandaag is Bodegas Navarro een familiebedrijf. Het bedrijf blonk uit in het maken van dessertwijnen van de beroemde druif Pedro Ximenez (PX). Kennis en kunde op het gebied van dessertwijn wordt al generaties verzameld om de wijnen telkens weer te verbeteren. Bodegas Navarro wil niet het grootste wijnhuis worden, maar de beste zíjn. Met deze visie in gedachten wordt van snoei tot de keuze van de tonnelier (vatenmaker) elk jaar weer perfectie nagestreefd.

De oprichter José Antonio Navarro specialiseerde zich in het maken van wijnen volgens de specificaties van de regio (DO Montilla-Morilles). Oude geschriften melden dat deze wijnen al 800 VC gedronken werden. Dit wijnhuis specialiseert zich al decennia in het maken van de houtgerijpte dessertwijn Sherry P.X. Eeuwenlange tradities worden hier in ere gehouden.

Een voorbeeld van een eeuwenoude traditie is de rijping volgens het Solera-systeem.

Solera

Solera komt van het Spaanse woord suela wat grond of vloer betekent. In dit systeem stelt u zich rijen houten vaten voor die op elkaar zijn gestapeld. De onderste laag vaten heet de solera. Uit deze laag wordt gebotteld. Elk vat wordt tot maximaal 1/3 geleegd. De bijvulling geschiedt uit het bovenliggende vat. Het bovenliggende vat wordt weer bijgevuld vanuit het vat uit de rij daarboven, et cetera. Eens per jaar wordt de PX uit de solera getapt. Elke laag die daarboven ligt staat dus voor tenminste 1 jaar vatrijping. Als je van 25 lagen uitgaat, is de jongst gebruikte volledige oogst dus tenminste 25 jaren oud. Omdat de sherry P. X. uit verschillende jaargangen bestaat kun je geen jaartal aan de sherry koppelen. Omdat de solera tot een derde geleegd wordt blijft er dus altijd iets van de oudste PX, dus de eerst gebruikte oogst, in de solera achter. Door toepassing van het solera-systeem kunnen sherryhuizen jarenlang de kwaliteit handhaven.

Terroir

De bodem van Montilla is arm, waardoor de wijnstokken uitstekend gedijen. De bovengrond bevat kalksteen en leisteen. De ondergrond bestaat uit zachte mergel waardoor veel vocht vastgehouden kan worden. De vochtigheid van deze ondergrond is circa 30%: de ideale onderbodem voor de wortels van deze wijnstokken. De PX wijnstokken wortelen tot circa 4 meter diepte.