Wijnhuizen

L'Arboc Cellars

Land: Spanje
Gebied: Catluña

Het huis L’Arboc Cellars is in 1919 opgericht door enkele kleinere wijnboeren uit het dorpje L’Arboc in het wijngebied Penedés (Cataluña). Het wijnhuis L’Arboc Cellars werkt met de klassieke Cava-druiven; Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Zij maken gebruik van de nieuwste vinificatietechnologieën. Hierover later meer. Dit resulteerde in een unieke kwaliteit Cava Brut.

Het wijnhuis zette de professionalisering verder door en is inmiddels uitgegroeid tot 400 leden. In 2006 is het wijnhuis verplaatst naar een nieuwe locatie met state of the art Inox-cuves.

Grande Medaille d’Or

Cava L’Arboc 1919 is de enige Cava die een Grande Medaille d’Or ontving (Concours Mondial de Bruxelles). De bodem waarop de druivenstokken staan aangeplant bestaat uit kalkgronden onder een laag van zand en leem.

State of the art vinificatie

L’Arboc Cellars is het eerste wijnhuis waar temperatuurgecontroleerde vergisting bij Cava toegepast is. Daarnaast maakt zij als eerste Cava waarbij schilweking onder lage temperatuur plaatsvindt. Hierdoor wint de most aan fruit en smaak. L’Arboc Cellars maakt Cava volgens de Método Traditional (Methode Traditionelle, oftwele Méthode Champagnoise). Het verschil met Champagne zit niet in de vergistingsmethode, maar wel in de keuze van druiven.

Cava versus Champagne

Zowel Cava als Champagne wordt gemaakt via de beroemde Método Traditional waarbij de tweede gisting op de fles plaatsvindt. Eerst maakt met een stille basiswijn waarbij druiven en jaargangen worden geassembleerd. Door het toevoegen van gistcellen en suikers (liquer de tirage) komt de tweede gisting (op de fles) op gang. De tweede gisting vindt plaats gedurende de wettelijk voorgeschreven 60 dagen. De flessen worden schuin met de kurk naar beneden bewaard waarna vaste delen in de hals zakken waarna de flessen enkele malen per jaar om de as gedraaid worden. Het bezinksel wordt vervolgens bevroren en schiet uit de fles door het verwijderen van de tijdelijke kurk. Vervolgens wordt de wijn op smaak gebracht met Liqueur d’Expedition. Het suikeraandeel van de Liqueur d’Expedition bepaalt of de kwaliteit brut nature, extra brut, extra sec of sec wordt. De wijnen rijpen op fles in de kelder.