Zuiverheid

Duurzaamheid

De belangrijkste elementen van duurzame wijnen zijn:

  • Beschermen van het milieu; Moeder Aarde
  • Beschermen van het insectenleven
  • Beschermen van Flora en Fauna

De term duurzaamheid is een nieuwe term in de wijnbouwsector en wij selecteren al jaren onze wijnhuizen op duurzaamheid. Wat betekent duurzaamheid? Een duurzame wijn is gemaakt van druiven die duurzaam geteeld zijn.

Duurzaam geteelde druiven worden geteeld op een wijze waarop het natuurlijke ecosysteem behouden blijft en de druk op het milieu geminimaliseerd wordt.

We selecteren wijnhuizen die oog hebben voor het insectenleven en de biodiversiteit in stand willen houden. Vaak hebben deze wijnhuizen een certificaat zoals HVE of Producão Integrada. Deze certificaten beogen duurzame druiventeelt waarbij het insectenleven en biodiversiteit in stand gehouden wordt. Dat is belangrijk voor onze planeet, ons milieu en daarmee voor het leven van mensen, dieren en planten op Moeder Aarde. We doen meer dan het selecteren van duurzame wijnhuizen.

Clavis Wijnimport is een super duurzaam wijnimportbedrijf en dankzij de zonnepanelen zijn we helemaal CO2 neutraal. We zijn er trots op dat ons bedrijf is voorzien van 125 zonnepanelen waarmee we maandelijks 16.000 KG CO2 uitstoot besparen. We bewaren onze wijnen in de zomer op 17 graden Celsius en in de winter op 12 graden Celsius en wekken hiervoor zelf onze energie op. Ook onze elektrische bus laden we op met diezelfde zonnepanelen.

Maar we doen meer dan dat. Onze hypermoderne loods is voorzien van een systeem waarbij het water dat op het dak valt teruggegeven wordt aan het grondwater. En bovendien dragen onze insectenvelden bij aan een gezonde biodiversiteit.

Is biologische wijn ook duurzaam? Nou, meestal niet! In de biologische wijnbouw is het gebruik van kopersulfaat als pesticide toegestaan. Dat mag in grote hoeveelheden worden gebruikt en doodt het dierlijk leven in de grond in boven de grond. Dat is nog steeds een taboe in de wijnwereld, maar om onze planeet te beschermen kopen wij duurzame wijnen in en geen biologische wijnen.

Zuiverheid

Zuivere wijnen zijn eenvoudig gezegd wijnen zonder bacteriën en schimmels met een laag sulfietgehalte. Het maken van zuivere wijnen begint in de wijngaarden. Een zuivere wijn komt voort uit:

  • een combinatie van druiven en terroir,
  • het juiste microklimaat,
  • de juiste snoeiwijzen en
  • een temperatuur gecontroleerd, schoon vinificatieproces
  • geklimatiseerd transport (op 12 graden Celsius) naar ons magazijn, zo blijft de wijn zuiver

Hierdoor behoeft de wijn een minimaal gehalte aan sulfiet om de aanwezige bacteriën te doden. Een Zuivere wijn is in balans (geur, smaak en afdronk), en is licht verteerbaar en bijzonder lekker. Een volgend glas is makkelijk besteld.

Een zuivere wijn gaat over het eindresultaat! Een biologische of biodynamische wijn gaat meer over de wijze waarop wijn wordt gemaakt en gaat niet over hoe zuiver de wijn in het glas is. Onze wijnhuizen zijn geselecteerd op zuiverheid en duurzaamheid. Een wijnhuis dat duurzaam werkt is gericht op het in stand houden van de aardbol door oog te hebben voor het insectenleven, bodemgesteldheid en het milieu.

Clavis Wijnimport stelt alles in het werk om die chateaus te selecteren die de filosofie en missie omarmen: “Alleen nog maar zuivere wijnen op tafel”.

Winery-basement
Bunch-of-grapes
vineyard-view

Kenniscentrum

Weten doet Wonderen

Tasting room