Wijnhuizen

Adega Ponte de Lima

Land: Portugal
Gebied: Vinho Verde
Wijnmaker: Fernando Moura & Rita Araújo

Adega Ponte de Lima is een oude cooperatie, opgericht in 1959 en geleid wordt door mevrouw Celeste Patrocínio. Door in te spelen op ontwikkelingen in de markt en door de extreem goede relaties met hun leden is Adega Ponte de Lima door de jaren heen uitgegroeid tot een coöperatie van zo’n 2000 kleine wijnboeren. Deze leden staan garant voor de hoogst mogelijke kwaliteit druiven. Beleid van Adega Ponte de Lima bestaat uit het maken van topwijnen waarbij de authenticiteit en het karakter van echte Vinho Verde gerespecteerd wordt. In 1998 behaalde Adega Ponte de Lima als eerste coöperatie het Quality Certification ISO 9001. Estate-bottled DOC wijn onderstreept deze kwaliteit.

De cooperatie Ponte de Lima is gevestigd in het gelijknamige dorp Ponte de Lima. Dit dorp geniet bekendheid vanwege het oude centrum en de schitterende brug. Het dorp ligt in de subregio Lima; een van de negen subregio’s van het wijngebied Vinho Verde, gelegen in het Noordwesten van Portugal.

Wijnstreek Vihno Verde

De wijnstreek Vinho Verde is beroemd om de licht mousserende ‘groene’ wijnen van Portugal. Vinho Verde wordt gemaakt in de streek tussen de rivieren de Minho in het Noorden tot en met de Douro in het zuiden. Het gebied is dunbevolkt en lag lang geïsoleerd. Dit leidde tot authentieke kwaliteitswijnen! Vinho Verde betekent letterlijk groene wijn. Wetenschappers en onderzoekers zijn het erover eens dat de term groen verwijst naar de groene vegetatie in dit gebied. Dit wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheden regen in het voorjaar en najaar. Aan de kust zijn de neerslaghoeveelheden hoog, tot wel 1400 – 1500 mm per jaar. Verder landinwaarts is het beduidend droger en warmer.

Het terroir en het klimaat

De bodem bestaat overwegend uit graniet en zand. De ligging van de wijngaarden in het bergachtige gebied, tussen twee rivieren, nabij de kust zorgt voor afkoeling in de nacht. Hierdoor bereiken de druiven de gewenste zuurtegraad. De wijnen uit Verde zijn fris, toegankelijk en kennen een gemiddeld lager alcoholpercentage. De Loureiro past uitstekend bij deze bodem en het klimaat.