Wijnhuizen

Portal da Azenha

Land: Portugal
Gebied: Douro
Wijnmakers stille wijnen: José Alves, Osvaldo Almado, Jean-Claude Cretu
Wijnmaker Port: Miguel Braga

Portal da Azenha (betekenis: de poort naar de molen) is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw uitgegroeid tot een van de beste kwaliteitswijnhuizen van de Dourovallei. In de jaren 80 en 90 heeft de Vlaming Roland Heelen uit pure passie maar zeer selectief wederom enkele hectaren wijngaarden van de hoogste kwaliteit aangekocht. Inmiddels bevat het areaal 60 hectare druivenstokken van de hoogste kwaliteit.

De Oenologie en vinificatie is het werk van dhr José Alvés (Quinta da Rede) en dhr Osvaldo Almado die kunnen bogen op meer dan 50 jaar ervaring. Deze gestapelde kennis van vaklieden die ook zorg dragen voor het terroir, de druiven en de vinificatietechnieken zorgen voor een verbluffende kwaliteit van stille wijnen. De vinificatie van de portwijnen komt voor rekening van de alom gerespecteerde wijnmaker Miguel Braga (Quinta de Moura) wijnen en portwijnen.

De kwaliteit van de wijngaarden kenmerkt zich door uitstekend onderhouden wijnstokken en een unieke ondergrond van graniet en leisteen. De bodems van de wijnvelden in de Douro kennen de classificaties G tot en met A waarbij A de hoogste kwaliteit betreft. De wijngaarden van Portal da Azenha behoren tot de A-categorie en zijn daarmee de hoogst geclassificeerde wijngaarden van Douro.

Het assortiment van Portal da Azenha is zeer breed en bevat witte wijnen, rosé en rode wijnen. De witte en rode wijnen kennen naast de niet houtgerijpte wijnen ook houtgerijpte witte en rode wijnen. We spreken hier van Reserva en Grande Reserva witte en rode wijnen. Daarnaast bevat het assortiment portwijnen waaronder witte port, ruby port en tawny port, 10 years old, 20 years old, 30 years old, 40 years old.

De rijpingskelder bevat jonge eiken vaten uit Frankrijk, Verenigde Staten en Portugal.

Roland Heelen: “geld is voor mij niet het belangrijkste, het is de passie die telt”