Wijnhuizen

Chateau La Croizille

Land: Frankrijk
Gebied: Saint Emilion
Wijnmaker: Jean-Michel Garcion

Chateau La Croizille is een oud chateau. In 1966 kocht de familie De Schepper dit Chateau, gelegen in Saint-Laurent-des-combes. De wijngaarden hebben een oppervlakte van 5,05 hectare, de bodem bestaat uit klei en kalksteen. Dankzij vakkundig en intensief snoeiwerk verkeren de stokken in prima conditie. De druivenstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 35 jaar. De eigenaar van het chateau is Jacques de Schepper. De wijnmaker is niemand minder dan Jean-Michel Garcion. De keldermeester is Thierry De Lague.

Het Chateau is grondig gerenoveerd en uitgeroepen tot beste Chateau om wijn te proeven.

Terroir

De kleine wijngaard is naar het zuiden gericht. De Wijnstokken krijgen hierdoor lang zonlicht waardoor de druiven in de beste omstandigheden kunnen rijpen. Belangrijk om te vermelden is dat de wijngaard is aangeplant met een uitstekende selectie van druiven van uitmuntende kwaliteit.

La Croizille is gelegen tussen de beroemde domeinen Chateau Tertre Rotboeuf, Chateau Troplong Mondot en Chateau la Mondotte. Mede dankzij de bodem en het microklimaat hebben deze chateaus wereldwijde faam bereikt. Chateau La Croizille heeft de ideale omstandigheden om het allerhoogste niveau te bereiken en een topreputatie te vestigen. De kwaliteit van de wijnen die in de afgelopen 15 jaren geproduceerd zijn is werkelijk verbluffend.

De snoei

Wijnmaker Jean-Michel Garcion laat niets aan het toeval over. Dit geldt ook voor de snoei. De wijnstokken worden met de grootste zorg behandeld tijdens het groeiseizoen. Ze worden regelmatig gesnoeid. Per druivenplant (en niet per druivensoort!) wordt bepaald welke takken weggesnoeid moeten worden. Daarnaast worden druiventrossen weggesnoeid zodat slechts 4 of 5 druiventrossen per wijnstok geoogst worden. Het wegsnoeien van de bladeren die over de druiven hangen is nodig om de druiven is september door de zon en wind te laten drogen, ter voorkoming van meeldauw en andere ziekten. Alles is erop gericht om uitsluitend gezonde en optimaal gerijpte druiven naar de kelders te brengen voor optimale vinificatie in zeer kostbare Inox-cuves.

De Vinifictaie

Hoewel 60% van de kwaliteit in de wijngaard gemaakt wordt, is het ook met Franse wijn zo dat uitsluitend de wijnmaker en zijn team het beste uit de druiven kan halen. Tijdens het fermentatieproces wordt de wijn nauwlettend gevolgd en worden de schillen optimaal in contact gebracht met het sap. Chateau La Croizille rijpt 18 maanden in nieuwe eikenhouten vaten gerijpt. Afhankelijk van de structuur van de wijn wordt de tonnelerie en de mate van branding van het vat gekozen. De wijn wordt zeer regelmatig geproefd om de kwaliteit te monitoren en het optimale moment voor botteling te bepalen. La Croizille gaat ook hierin veel verder dan andere chateaux. La Croizille is het resultaat van een prachtige interactie tussen het microklimaat en menselijke vakkennis gecombineerd met perfectie.